Rendben

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

Szakács

Általános adatok:

  • Szakképesítés megnevezése: Szakács
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
  • Program engedélyezési szám: E-000810/2014/A015
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • SZVK letöltése

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Diétás szakács
  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Gyermekélelmezési szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács
  • Segédszakács

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni
  • előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • különféle ételeket készíteni
  • az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni
  • különleges ételkészítési technikákat alkalmazni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni
  • technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni

Szakmai követelménymodulok

A(z) Szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei

  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség, vagy iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Elmélet/gyakorlat aránya:
    • 30% elmélet
    • 70% gyakorlat
  • A képzés időtartama: 960 óra
  • A képzés díja:
    vásárosnaményi helyszínnel: 200 000 Ft + vizsgadíj
    budapesti helyszínnel: 260 000 Ft + vizsgadíj

A(z) Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10048-12 Ételkészítés alapjai
  • 10049-12 Konyhai kisegítés
  • 10075-12 Ételkészítés
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

Már részt vettél képzésünkön? Tervezed hogy jelentkezel? Oszd meg véleményed másokkal is!

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu

On-line jelentkezés

Ha on-line szeretnél jelentkezni erre a képzésünkre, csak kattints az alábbi "Jelentkezz on-line" feliratú gombra!

on-line jelentkezés

Töltsd ki a jelentkezési űrlapunkat otthon és gyere be irodánkba egy gyors aláírásra - így a hosszadalmas jelentkezési folyamatot letudhatod néhány perc alatt!

On-line jelentkezésed semmilyen kötelezettséggel nem jár - bármikor meggondolhatod magad. A jelentkezésed akkor tekintjük véglegesnek, ha irodánkban személyesen aláírtad a képzési szerződést. A jelentkezési űrlap kitöltését követően ezt érdemes minél hamarabb megtenned, mert a képzés létszáma véges, és csak a szerződést aláírók részére tudjuk a helyet biztosítani.