Rendben

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

Falusi vendéglátó

Általános adatok:

  • Szakképesítés megnevezése: Falusi vendéglátó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 811 01
  • Program engedélyezési szám: E-000810/2014/A010
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
  • Szakmacsoport: Mezőgazdaság
  • SZVK letöltése

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Gazdaasszony
  • Falusi vendéglátó
  • Áru-előkészítő
  • Hivatásos nevelőszülő,főállású anya
  • Házi szociális munkás, Családgondozó
  • Piaci, utcai zöldséges
  • Házi ápoló
  • Háztartási alkalmazott

A Falusi vendéglátó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, mezőgazdasági termék előállítást) biztosít. A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, népművészeti lehetőségeit.

Családellátóként elsődleges feladata saját háztartásának vezetése, családjának ellátása, gyermekeinek nevelése, gondozása, beteg családtagjainak ápolása.

Ismeretei birtokában képes idegen családok háztartási feladatainak szervezésére, felügyeletének ellátására, illetve részfeladatainak elvégzésére. Egyéneknek, családok-, közösségek tagjainak mindennapi életük viteléhez segítséget nyújt (takarítás, gyermekés beteggondozás, mosás, bevásárlás, főzés, felszolgálás, állatgondozási-, kertészeti munkák stb.).

Saját takarítási feladatain túl külső takarítási munkákat is ellát. Gyűjti és szelektíven kezeli a családban, a munkahelyén keletkező hulladékot.A szakkepesites.hu tartalma
 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • A szakkepesites.hu tartalmakulturált életvitelt folytatni
  • konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni
  • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni
  • pályázatokat előkészíteni
  • állat-egészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani
  • bemutatni a saját gazdaságot, a lakókörnyezetet
  • falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni
  • gondozni a virágoskertet és a háziállatokat
  • termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni
  • szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön)
  • ételt előkészíteni, házi jellegű, valamint diabetikus, vegetáriánus ételeket elkészíteni, felszolgálni
  • gazdálkodáshoz, vendégek fogadásához, a falusi/mezőgazdasági turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjteni, felhasználni
  • tájegységnek megfelelő programokat szervezni
  • népi kismesterséget, népszokásokat megismertetni
  • árubeszerzést végezni
  • szakhatóságokkal kapcsolatot tartani
  • szálláshelyeket kialakítani és berendezni
  • vendégeket fogadni, ellátásukról gondoskodni
  • teríteni, ételt, italt felszolgálni
  • gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról
  • háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni
  • munka és környezetvédelmi szabályokat betartani
  • dokumentációt vezetni
  • készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani
  • háztartási munkákat (egyszerű ételek főzése, mosás, takarítás, lakásgondozás, házkörüli rend biztosítása) elvégezni
  • csecsemő- és gyermekgondozási, betegápolási feladatokat ellátni
  • segíteni a gyermekek, betegek, idősek gondozásában, ellátásában, elsősorban a házkörüli munkák végzésével
  • szelektív szemétgyűjtést megvalósítani
  • lakások, szálláshelyek, panziók, termelő üzemek, gazdaságok termelő és szociális létesítményeinek helyiségeit és berendezési tárgyait takarítani, tisztítani, fertőtleníteni
  • textíliák mosását, javítását végezni

Szakmai követelménymodulok

A(z) Falusi vendéglátó képzés megkezdésének szükséges feltételei

  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a mezőgazdasági szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a mezőgazdasági szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Elmélet/gyakorlat aránya:
    • 30% elmélet
    • 70% gyakorlat
  • A képzés időtartama: 560 óra
  • A képzés díja:
    vásárosnaményi helyszínnel: 175 000 Ft + vizsgadíj
    budapesti helyszínnel: 227 500 Ft + vizsgadíj

A(z) Falusi vendéglátó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11033-12 Család- és háztartásellátás
  • 11034-12 Üzemgazdaság, ügyvitel
  • 11035-12 Vendéglátás
  • 11036-12 Napi tevékenységek
  • 11037-12 Falusi vendégfogadás

Már részt vettél képzésünkön? Tervezed hogy jelentkezel? Oszd meg véleményed másokkal is!

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu

On-line jelentkezés

Ha on-line szeretnél jelentkezni erre a képzésünkre, csak kattints az alábbi "Jelentkezz on-line" feliratú gombra!

on-line jelentkezés

Töltsd ki a jelentkezési űrlapunkat otthon és gyere be irodánkba egy gyors aláírásra - így a hosszadalmas jelentkezési folyamatot letudhatod néhány perc alatt!

On-line jelentkezésed semmilyen kötelezettséggel nem jár - bármikor meggondolhatod magad. A jelentkezésed akkor tekintjük véglegesnek, ha irodánkban személyesen aláírtad a képzési szerződést. A jelentkezési űrlap kitöltését követően ezt érdemes minél hamarabb megtenned, mert a képzés létszáma véges, és csak a szerződést aláírók részére tudjuk a helyet biztosítani.