Rendben

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

Diétás szakács

Általános adatok:

  • Szakképesítés megnevezése: Diétás szakács
  • A szakképesítés OKJ száma: 35 811 03
  • Program engedélyezési szám: E-000810/2014/A023
  • A szakképesítés szintje: Középszintű
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
  • SZVK letöltése

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Diétás szakács
  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Gyermekélelmezési szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Kukta
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács
  • Segédszakács
  • Szakács, diétás szakács
  • Éttermi műszakvezető
  • Főszakács
  • Helyettes séf
  • Konyhafőnök
  • Konyhavezető

A 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet értelmében 2015. szeptember 1-től minden közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervnek, szervezetnek, gazdasági társaságnak, természetes személynek foglalkoztatnia kell egy diétás szakácsot.

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

 

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
- az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
- az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
- az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
- különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.

Szakmai követelménymodulok:

A(z) Diétás szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei

  • Bemeneti kompetenciák: nincs
  • Iskolai előképzettség: nincs
  • Szakmai előképzettség: 34 811 04 Szakács, bővebben a 7. pontban
  • Előírt gyakorlat: a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Elmélet/gyakorlat aránya:
    • 30% elmélet
    • 70% gyakorlat
  • A képzés időtartama: 240 óra
  • A képzés díja:
    vásárosnaményi helyszínnel: 95 000 Ft + vizsgadíj
    budapesti helyszínnel: 123 500 Ft + vizsgadíj

A(z) Diétás szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11517-14 Táplálkozási alapismeretek
  • 11516-14 Diétás ételkészítés

Már részt vettél képzésünkön? Tervezed hogy jelentkezel? Oszd meg véleményed másokkal is!

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu

On-line jelentkezés

Ha on-line szeretnél jelentkezni erre a képzésünkre, csak kattints az alábbi "Jelentkezz on-line" feliratú gombra!

on-line jelentkezés

Töltsd ki a jelentkezési űrlapunkat otthon és gyere be irodánkba egy gyors aláírásra - így a hosszadalmas jelentkezési folyamatot letudhatod néhány perc alatt!

On-line jelentkezésed semmilyen kötelezettséggel nem jár - bármikor meggondolhatod magad. A jelentkezésed akkor tekintjük véglegesnek, ha irodánkban személyesen aláírtad a képzési szerződést. A jelentkezési űrlap kitöltését követően ezt érdemes minél hamarabb megtenned, mert a képzés létszáma véges, és csak a szerződést aláírók részére tudjuk a helyet biztosítani.